USB-C, wat kun je er allemaal mee...
In de strijd om laptops, tablets en dergelijke nog dunner te maken is er nu de USB-C aansluiting. Deze compacte USB variant vervangt de gangbare USB-aansluiting en wordt gebruikt voor het aansluiten van randapparatuur en stroomvoorziening. Ideaal eigenlijk, nog maar één soort, compacte, aansluiting om alles aan te kunnen sluiten. In de praktijk zijn er toch een aantal zaken om rekening mee te houden.
|
Een stukje geschiedenis
In de loop van de jaren is, met de verschillende versies, de snelheid toegenomen, maar tevens het aantal verschillende connectoren. Aan de computerkant (ook wel type A connector genoemd) is het op het eerste gezicht steeds hetzelfde gebleven, al kun je aan de kleur van de connector (blauw) zien of die geschikt is voor hoge 3.0 snelheden, maar aan de andere kant van de kabel (type B genoemd) zijn er verschillende variaties ontstaan. Sommigen redelijk standaard en sommigen fabrikant afhankelijk zoals bijvoorbeeld de connectoren voor de verschillende generaties iPhone.
|
Bij vrijwel al deze varianten is het bovendien belangrijk de connector, zowel A als B, op de juiste manier aan te sluiten (weleens in het donker 'op de tast' je telefoon proberen op te laden...). En dan hebben we het niet eens gehad over de verschillende aansluitingen voor audio- en videosignalen.
|
USB-C
USB-C is een volgende stap om aan die weerwar van verschillende kabeltjes en aansluitingen een einde te maken, één compacte universele connector. Om maar meteen een misverstand uit de weg te ruimen: USB-C gaat in principe alleen over de aansluiting, net als USB-A en B. Het gebruikte protocol bepaald welk signaal, en met welke snelheid, er door de kabel gaat. Het standaard protocol voor USB-C is de snelle USB variant (3.1 Gen 2), hoewel deze ook kan voorkomen in combinatie met A/B connectoren. De gegevensoverdracht van USB 3.1 Gen 2, loopt tot 10Gbps en is gelijk aan single-channel Thunderbolt. Dat is 2 maal zo snel als USB 3.0 / USB 3.1 Gen 1.
Naast gegevensoverdracht is USB-C ook ontwikkeld als standaard voor stroomvoorziening. Bij USB-A/B was dit ook al beperkt mogelijk, alleen 5 volt, met een laag stroomverbruik, maar USB-C kan hogere spanningen en grotere vermogens aan. De huidige MacBooks bijvoorbeeld, hebben geen aparte aansluiting meer voor de voeding maar krijgen hun stroom via de USB-C connector. Hiervoor is het wel belangrijk dat de kabel dit ondersteunt (USB Power Delivery protocol).
USB-C ondersteunt ook meerdere gelijktijdige Video-streams, waardoor het ook mogelijk is om DisplayPort, MHL en HDMI apparatuur aan te sluiten en bovendien van stroom te voorzien. USB-C ondersteunt ook audio, zoals bijvoorbeeld wordt toegepast bij de nieuwste iPhone waar de 3.5mm audio jack is komen te vervallen.
Standaard
Een belangrijk punt om rekening mee te houden is, dat niet elke fabrikant de complete USB-C standaard implementeert. De omschreven standaard is nogal uitgebreid en in het algemeen worden er alleen bepaalde subsets gebruikt afhankelijk van het apparaat en het OS; de USB-C aansluiting van een bepaald apparaat bevat meestal alleen de subset die nodig is voor dat apparaat. Daar zit ook wel enige logica in, want het is voor bijvoorbeeld een USB-C muis absoluut niet interessant om audio en video te ondersteunen.
Hoewel de USB-C standaard, met de juiste adapter, ook DisplayPort en HDMI schermen ondersteunt, zien we dat niet elke computerleverancier deze mogelijkheid heeft geïmplementeerd waardoor niet alle computers video ondersteuning bieden over USB-C.
Thunderbolt 3
Naast de USB-C standaard worden door verschillende fabrikanten ook extra implementaties toegepast. De bekendste wordt onder andere gebruikt door Apple: Thunderbolt3 over USB-C. (Eigenlijk is het andersom, er wordt gebruik gemaakt van een Thunderbolt3 implementatie met USB ondersteuning.) Dit betekent onder meer ondersteuning tot 40Gbps bandbreedte. Je kunt dan over met de juiste kabel een gigantische hoeveelheid gegevens versturen en maximaal twee 4K 60 Hz beeldschermen of één 5K 60 Hz scherm aansluiten.
Verder is het compleet compatible met USB 3.1 en biedt het de mogelijkheid om tot 100 watt stroom te leveren om je laptop op te laden. Deze aansluiting is te herkennen aan het Thunderbolt (bliksem) symbool, maar bij de nieuwste MacBooks staat dat er dan weer niet bij...
Bovendien schijnt bepaalde 1e generatie Thunderbolt3 apparatuur (met Texas Instruments controller) niet te werken met de nieuwe MacBook Pro.
Docking Stations en Adapters Ook hier wordt niet altijd de volledige standaard geïmplementeerd en met name de Thunderbolt ondersteuning kan ontbreken. Je moet dus goed nagaan van welke m,ongelijkheden je gebruik wilt kunnen maken. Zo kan Apple met Thunderbolt3 over USB-C 5k schermen aansturen terwijl de gangbare USB-C Docks dit niet ondersteunen. Ook wordt Power Delivery niet altijd volledig ondersteund. Bepaalde docking stations ondersteunen dan weer wel Thunderbolt 2 en 3, maar het Display Port protocol is afwezig. Zeker iets om bij de keuze van een docking stations of adapter rekening mee te houden.
|
Ook bij relatief eenvoudige adapters kan het soms onverwacht mis gaan. Zo hebben we bijvoorbeeld gemerkt dat sommige USB-C naar A adapters, om USB-A apparatuur aan te sluiten, bijvoorbeeld wel een USB stick herkennen, maar dat een bepaald navigatiesysteem niet wordt herkend. Met een adapter van een ander merk werkt alles prima. Iets vergelijkbaars hebben we ook gemerkt bij USB-C naar Ethernet adapters.
Kabels
Bij het aanschaffen van kabels moet je goed in de gaten houden waar je de kabel voor gaat gebruiken. Zo is bijvoorbeeld de meegeleverde kabel van de MacBook alleen maar geschikt als laad-kabel en heb je voor het aansluiten van randapparatuur andere kabels nodig. Er zijn kabels die Thunderbolt ondersteunen met een maximale snelheid van 20 megabit en kabels die tot 40 megabit ondersteunen. Hiertussen zit een behoorlijk prijsverschil, en afhankelijk van de toepassing is de ene kabel geschikter dan de andere. Dan heb je de kabels zonder Thunderbolt, dan staat het USB logo er op en kabels met en zonder Power Delivery. En om het allemaal nog ingewikkelder te maken zijn er ook kabels waar helemaal niets op staat...
Nou was het in het verleden niet altijd even belangrijk waar de kabel vandaan kwam. Een merkloze USB kabel via eBay of bij de Action gekocht werkte meestal prima. Hooguit kreeg je soms de melding dat 'het apparaat niet wordt ondersteund'. Met USB-C kabels ligt dat iets anders. Vanwege de hoge stomen die worden ondersteund door USB-C (100 watt!) is het mogelijk dat bij kabels die verkeerd in elkaar zitten (foute chip, slecht gesoldeerd etc.) er voor kunnen zorgen dat de aangesloten apparatuur te hoge stromen krijgt te verwerken en daardoor beschadigd kan raken.
Google Engineer Benson Leung (een bekende 'kabeltester') schrijft hierover: "A cable managed to destroy my test equipment, including my $1499 Pixel 2. I've done an analysis of the failure, and it's a really bad mistake they made." De kabel was inwendig verkeerd aangesloten en had daardoor zijn apparatuur opgeblazen. Je bent dus gewaarschuwd…
Om een heel lang verhaal kort te houden. USB-C is de alles-in-een aansluiting waar iedereen eigenlijk op zit te wachten: Eén aansluiting waar je alles mee kunt doen.
Wat we in de praktijk zien is dat er om al je oudere apparatuur aan te sluiten een behoorlijk aantal adapters en dergelijk op de markt is en dat het soms bijzonder lastig kan zijn de juiste combinatie van kabel, dock en dergelijke te kiezen. Maar daar kunnen wij je natuurlijk altijd bij adviseren.
Neem voor meer informatie contact met ons op: 010 289 94 94.