Deblokkeer uw Apple ID...
"Deblokkeer uw Apple ID"
Opnieuw kreeg ik een mailtje van 'Apple'. Mijn AppleID was geblokkerd en ik moest deze opnieuw verifiëren. Het ziet er allemaal weer heel erg betrouwbaar uit, dit mailtje van Apple. En toch zit er altijd wel een dingetje in waardoor je denk, 'hmmmm...'
Heel aannemelijk en heel goed dat Apple daar aandacht aan besteed, zou je denken. Maar het was toch weer niet in orde.
Het viel me wel op dat dit soort mailtjes er steeds 'echter' uit gaan zien, dus het wordt steeds lastiger om valse mail te herkennen. Maar gelukkig waren er toch wat rare dingen te zien:
Normaal gesproken bevat de aanhef van een dergelijk mailtje alijd je naam, en hier was ik alleen maar 'Geachte klant'. Dit is op het eerste gezicht al vreemd. Ten tweede kun je in de link zien dat het lijkt alsof je naar een apple-site gaat, maar als je beter kijkt is dat niet het geval.
Kortom, weggooien die rommel en vooral niet op de link klikken!
Conclusie
Als er in een mailtje wordt gevraagd naar het veranderen of doorgeven van gegevens (van Apple, Credit Card of wat dan ook) is het altijd goed om te kijken naar de echte afzender. Kijk ook of het taalgebruik klopt, of er rare links verborgen zitten en of het lijkt op eerdere, wel correcte, mail van deze afzender. Het is niet 100% waterdicht, want een tijd geleden ontving ik een twijfelachtige mail van PayPall (te schreeuwerig, te veel hoofdletters) en die bleek toch echt van PayPall afkomstig te zijn...
Tegenwoordig krijg ik heel veel mailtjes om mijn waardebonnen te verzilveren van bekende bedrijven. Ga er maar vanuit dat dit ook niet klopt. Neem bij twijfel gewoon contact op met de helpdesk van het bedrijf waar de mail vandaan komt.
Tenslotte misschien wel de belangrijkste tip: ga op je gevoel en je gezonde verstand af. Een betalingsherinnering vol met taalfouten? Een erfenis van een onbekende, maar wel eerst geld overmaken in verband met 'kosten'? Beter maar niet op ingaan.
In een volgend artikel willen we iets dieper ingaan op zogenaamde 'ransom-ware'. Via een link op een website bijvoorbeeld wordt een programma geïnstalleerd die je computer als het ware op slot zet. En of je dan maar even wilt betalen (in BitCoins...).