HR CV ketel nog efficiënter
Mijn CV ketel bleek alweer 15 jaar oud. Hij heeft inmiddels al een aantal reparaties overleefd en afgelopen winter had hij weer kuren. Deze heb ik met wat solderen kunnen verhelpen. Echter wilde ik de winter niet afwachten en de ketel lekte waarschijnlijk ook een beetje water. Ik moest om de drie maanden het water bijvullen en niet zo'n beetje ook.
Zo gezegd zo gedaan. Bij het bestellen van mijn zonnepanelen merkte ik dat deze installateur een dochter bedrijf had in CV-ketels. Zij hadden om mij te paaien een scherpe offerte gemaakt voor de installatie van een CV-ketel. Deze bleek €250,00 goedkoper dan de lokale installateurs. Echter wilde hij het onderhoud niet doen omdat we voor hem niet op zijn route zaten.
Een lokale installateur gebeld en na een klein beetje onderhandelen wilde hij het voor dezelfde prijs doen.
Deze installateur had deze ketel in twee uur opgehangen en alles werkte ook naar behoren. Hij was stiller dan de vorige en als het goed is ook weer zuiniger dan de vorige HR-ketel. Deze nieuwe is uitgerust met OpenTherm technologie en het is een modulerende CV-ketel. De CV-ketel past zijn vermogen aan op de hoeveelheid warmtevraag. De ketel kan dus niet alleen 'aan of uit' maar ook 'harder of zachter'. Hierdoor kan de ketel veel efficiënter werken.
Na het lezen van de handleidingen zag ik dat er een aansluiting was voor een buiten-sensor en een aansluiting om hem seriëel uit te lezen. Dat kon volgens de handleiding natuurlijk alleen met een buitenvoeler van de fabrikant zelf. Als ik dat lees dan krijg ik meteen zin om uit te proberen of het toch niet anders kan. Er was natuurlijk niet gedocumenteerd hoe je een willekeurige temperatuurvoeler (NTC) kon aansluiten. Deze moet namelijk bij een bepaalde temperatuur een (weerstands)waarde geven en die waarde verschilt per type NTC. Nergens te vinden natuurlijk, dus dat werd weer experimenteren. Aangezien de weerstandswaarde van een NTC vastgelegd is bij 25°C ben ik aan de slag gegaan met een regelbare weerstand die ik zo afregelde dat volgens de CV de temperatuur 25° C was. Nu wist ik dus de weerstandswaarde voor 25° C en aan de hand van deze gevonden waarde kon ik het juiste type NTC erbij zoeken. Deze aangeschaft, buiten gemonteerd en aangesloten en nu kan de ketel de buitentemperatuur aflezen.
CV- laten regelen op de buitentemperatuur
Nu is de CV het zuinigst als nu de stoom die hij bij verbranding produceert terug weet te brengen tot water. Dat kan alleen maar als hij het water niet zo hoog hoeft op te stoken. Maar als we het water nu op een lagere temperatuur laten opwarmen kan het zijn dat in het koudst van de dag het huis niet warm kan worden.
Nu kan de CV met behulp van de buiten sensor de temperatuur van het water regelen, maar dat is een trial en error methode. In de winter regelde hij wel bij, maar het huis werd maar niet warm genoeg. Na wat heen en weer mailen met de fabrikant bleek er in de thermostaat een instelling te staan dat de water temperatuur een maximum heeft. Deze wat verhoogt en het leek beter te werken. Maar ondertussen was de zachte winter alweer voorbij.
Volgende Winter
in de herfst regelde de CV samen met de buiten sensor redelijk. Echter werd het huis werd als het echt koud weer was niet echt warm. Dus weer sleutelen aan de regeling. Bij koud weer moet de ketel het watertemperatuur maar iets hoger opwarmen en bij warme dagen iets lager. En nu maar weer afwachten hoe dit loopt met de lente in zicht.
Word vervolgd...