Electriciteit in huis en er niet voor hoeven te betalen
Edwin zette in 2011 de stap om zonnepanelen op het dak van zijn schuur te zetten. Hij was zo enthousiast dat ik dacht dat moet ik ook op mijn dak hebben. Na enige berekeningen vond ik het qua prijzen nog niet zo interessant.
In 2013 kwam er weer eens een subsidie regeling van de overheid. 15% korting op de aanschafwaarde van de hardware, een verkapte BTW korting (BTW weg ermee), dus ging ik op zoek naar installateurs van zonnepanelen. Allen hebben dezelfde slogan 10 jaar terugverdientijd, 10 jaar productgarantie, 20 jaar vermogensgarantie. Maar wat en wie is nu de beste? Dus ga ik mij maar eens inlezen. Het blijkt dat de omvormer, die zorgt dat de energie van de panelen omgezet wordt naar wisselspanning die geschikt is om terug te leveren aan het net, maar een levensduur heeft van ongeveer 10 jaar. De panelen van diverse fabrikanten zijn allemaal ongeveer op dezelfde manier gemaakt. Het kwaliteitsverschil zat hem in de zonnecellen zelf.
Ik kwam tot de conclusie dat de merken Canadian-Solar en ET-Solar van net even wat betere kwaliteit waren dan de panelen die meestal werden aangeboden. Ik ben wat offertes aan gaan vragen en de leveranciers kwamen met offertes met de meest merkwaardige zonnepaneelmerken en namen van de omvormers waren ook al evenzo fantasievol. Geen bekende merken te herkennen. Ik ben er toen zelf maar achteraan gegaan en heb gekozen voor ET-solar panelen en een SolarMax omvormer. Deze omvormer was van een Zwitserse fabrikant en deze was ook een van de eersten met efficiëntere transformerloze omvormer. Nu nog onderhandelen over de prijs... Uiteindelijk heb ik er wat eraf kunnen halen, maar de leverancier wilde niet zo ver gaan omdat ze bang waren voor een importheffing die zou gaan komen.
Omdat ik het toch een beetje link vond om het hele zaakje zelf drie verdiepingen omhoog te tillen heb ik gekozen om de installatie door een installateur te laten doen. Bovendien was het een plat dak en er moest ook nog de nodige ballast omhoog in de vorm van stoeptegels.
Dus, panelen en omvormer besteld, afspraak gemaakt en tegelijkertijd Stedin laten komen voor de installatie van een "slimme" meter.
De jongens waren om 9:00 's ochtends gestart en om 13:00 werd er al teruggeleverd.
Nu kan ik wel zeggen dat 2014 mij dat aan 1750kWh aan energie heeft opgeleverd en dat komt overeen met €367,50. Dat zijn best nog interessante bedragen.
De subsidie heb ik half 2013 al terug gehad en de toen kwam ook nog een de teruggave van de werkelijk BTW nog eens naar voren door een rechtszaak die een Oostenrijker had gevoerd.
De overweging voor de zonnepanelen die ik had is dat ik had nog wat geld over en als ik dat op de bank had gezet op een deposito rekening over 10 jaar dan had ik een rendement van 2% per jaar gehad. Nu is het rendement 13% en die gaat na 10 jaar door als de overheid de salderingsregels niet wijzigt in de tussentijd.
Als laatste is het natuurlijk goed voor het milieu. De uitstoot aan CO2 is tot 17 januari 2015 met 2,7ton vermindert en is equivalent 70 bomen. En dat in anderhalf jaar met 10 zonnepanelen, zo snel heb ik in mijn leven de bomen niet zien groeien...
Wordt vervolgd: Dataloggen en de slimme meter.
Laatste update: Het heeft rond bevrijdingsdag behoorlijk gestormd. Diverse evenementen werden afgelast maar onze panelen liggen nog keurig op het dak!